Povrtna pita s Tunom Mediteranom

Povrtna pita s Tunom Mediteranom

Sastojci

Tijesto za pitu

300 g

glatkoga bijelog brašna, tip 500

150 g

glatkoga bijelog brašna, tip 500

1

jaje

1 prstovet

soli

Nadjev

1

veći poriluk

1

tikvic

1 stebel

stabljika celera

2

šampinjona ili 1 vrganj

2

luka

2 žlice

maslinova ulja

2

češnja češnjaka

2 x 105 g

Tuna Mediterana

Preljev

50 g

grčkog jogurta

1

jaje

sol, papar, muškatni oraščić

1

grančica timijana

50 g

ricotte (ili mascarponea)

25 g

slatkog vrhnja

Postupak po koracima

Prvo pripremite i ispecite tijesto za pitu. U srednje veliku posudu prosijajte brašno. U smjesu dobro umijesite maslac, tako da izbjegnete sve moguće komadiće maslaca. Dodajte jaje, četiri žlice hladne vode i prstovet soli. Sve sastoje zgnječite rukama, koliko je potrebno da oblikujete cjelinu, gnječite oko 30 sekundi. Oblikujte u kuglu, omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 2 sata.

Zagrijte pećnicu na 175 °C. Radnu površinu blago pobrašnite. Položite tijesto i prstima ga poravnajte te razvaljajte na debljinu od oko 0.5 cm. Pomoću valjka prenesite tijesto na pekač za pečenje pita i rukama ga rasporedite po cijeloj površini.

Vilicom probodite tijesto. Preko tijesta položite papir za pečenje i rukama ga dobro pritisnite sa svih strana. Pekač napunite keramičkim kuglicama za pečenje ili suhim grahom, odnosno suhom rižom. Pripazite da cijelo dno pekača bude prekriveno. Prvo pecite 15 – 20 minuta, zatim provjerite dodiruje li još uvijek papir za pečenje tijesto. Ako ne, odstranite kuglice i pecite još 10 minuta. Pečeno tijesto za pite ohladite na rešetkama.

Pripremite nadjev. Zagrijte pećnicu na 165 °C. Poriluk, tikvicu, stabljiku celera i gljive očistite i nasjeckajte. Luk i češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Na srednje jaku vatru stavite veću tavu, dodajte maslinovo ulje i povrće te gljive. Pržite na srednjoj vatri 10 minuta, da povrće omekša. Redovito miješajte.

Odmaknite povrće s vatre i ostavite da se potpuno ohladi, zatim umiješajte dvije konzerve Delamaris Tuna Mediterana. Smjesu istresite na pečeno (i ohlađeno) tijesto za pite.

Pripremite preljev. Sve sastojke (grčki jogurt, jaje, prstovet soli, prstovet papra, prstovet mljevenoga muškatnog oraščića, listiće timijana, ricottu i slatko vrhnje) dobro istucite da nastane tekuća smjesa. Ravnomjerno izlijte i rasporedite preko povrća i tune.

Stavite pitu u zagrijanu pećnicu i pecite 35 – 40 minuta na 165 °C. Kad je povrtna pita s tunom Mediterana i preljevom pečena, izvadite je iz pećnice i stavite na rešetku na 10 minuta, zatim razrežite na proizvoljne komade i poslužite. Uz pitu izvrsno ide svježa sezonska salata, a možete je poslužiti kao predjelo (u tom je slučaju pita za 6 osoba). Dobar tek

SAVJETI: Čuvanje: Čuvajte u hladnjaku do 2 dana. Tijesto za pitu neispečeno možete čuvati u zamrzivaču do mjesec dana. Umjesto grčkog jogurta možete upotrijebiti i neki drugi čvrsti kravlji, ovčji ili kozji jogurt. Povrće može biti sezonsko. U proljeće upotrijebite mladi luk i špinat, ljeti blitvu, papriku i čili, ujesen tikvice, gljive i poriluk, a zimi muškatnu bundevu, kelj ili prokulice.

Zahtjevnost

Vrijeme

120 min

U receptu smo upotrijebili

TUNA MEDITERANAS maslinama i ekstradjevičanskim maslinovim uljem

Je li vam se svidio članak? Podijelite s prijateljima!