Povrtna pita s Tunom Mediteranom
Sastojci
Tijesto za pitu
300 g
glatkoga bijelog brašna, tip 500
150 g
glatkoga bijelog brašna, tip 500
1
jaje
1 prstovet
soli
Nadjev
1
veći poriluk
1
tikvic
1 stebel
stabljika celera
2
šampinjona ili 1 vrganj
2
luka
2 žlice
maslinova ulja
2
češnja češnjaka
2 x 105 g
Tuna Mediterana
Preljev
50 g
grčkog jogurta
1
jaje
sol, papar, muškatni oraščić
1
grančica timijana
50 g
ricotte (ili mascarponea)
25 g
slatkog vrhnja
Postupak po koracima
Prvo pripremite i ispecite tijesto za pitu. U srednje veliku posudu prosijajte brašno. U smjesu dobro umijesite maslac, tako da izbjegnete sve moguće komadiće maslaca. Dodajte jaje, četiri žlice hladne vode i prstovet soli. Sve sastoje zgnječite rukama, koliko je potrebno da oblikujete cjelinu, gnječite oko 30 sekundi. Oblikujte u kuglu, omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 2 sata.
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Radnu površinu blago pobrašnite. Položite tijesto i prstima ga poravnajte te razvaljajte na debljinu od oko 0.5 cm. Pomoću valjka prenesite tijesto na pekač za pečenje pita i rukama ga rasporedite po cijeloj površini.
Vilicom probodite tijesto. Preko tijesta položite papir za pečenje i rukama ga dobro pritisnite sa svih strana. Pekač napunite keramičkim kuglicama za pečenje ili suhim grahom, odnosno suhom rižom. Pripazite da cijelo dno pekača bude prekriveno. Prvo pecite 15 – 20 minuta, zatim provjerite dodiruje li još uvijek papir za pečenje tijesto. Ako ne, odstranite kuglice i pecite još 10 minuta. Pečeno tijesto za pite ohladite na rešetkama.
Pripremite nadjev. Zagrijte pećnicu na 165 °C. Poriluk, tikvicu, stabljiku celera i gljive očistite i nasjeckajte. Luk i češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Na srednje jaku vatru stavite veću tavu, dodajte maslinovo ulje i povrće te gljive. Pržite na srednjoj vatri 10 minuta, da povrće omekša. Redovito miješajte.
Odmaknite povrće s vatre i ostavite da se potpuno ohladi, zatim umiješajte dvije konzerve Delamaris Tuna Mediterana. Smjesu istresite na pečeno (i ohlađeno) tijesto za pite.
Pripremite preljev. Sve sastojke (grčki jogurt, jaje, prstovet soli, prstovet papra, prstovet mljevenoga muškatnog oraščića, listiće timijana, ricottu i slatko vrhnje) dobro istucite da nastane tekuća smjesa. Ravnomjerno izlijte i rasporedite preko povrća i tune.
Stavite pitu u zagrijanu pećnicu i pecite 35 – 40 minuta na 165 °C. Kad je povrtna pita s tunom Mediterana i preljevom pečena, izvadite je iz pećnice i stavite na rešetku na 10 minuta, zatim razrežite na proizvoljne komade i poslužite. Uz pitu izvrsno ide svježa sezonska salata, a možete je poslužiti kao predjelo (u tom je slučaju pita za 6 osoba). Dobar tek
SAVJETI: Čuvanje: Čuvajte u hladnjaku do 2 dana. Tijesto za pitu neispečeno možete čuvati u zamrzivaču do mjesec dana. Umjesto grčkog jogurta možete upotrijebiti i neki drugi čvrsti kravlji, ovčji ili kozji jogurt. Povrće može biti sezonsko. U proljeće upotrijebite mladi luk i špinat, ljeti blitvu, papriku i čili, ujesen tikvice, gljive i poriluk, a zimi muškatnu bundevu, kelj ili prokulice.
Zahtjevnost
Vrijeme
120 min
U receptu smo upotrijebili
TUNA MEDITERANAS maslinama i ekstradjevičanskim maslinovim uljem
Što smo skuhali? #delamaris
🥗[RIBJE SOLATE]
Tri ribje solate vsebujejo tuno. To so:
🌊Tuna Active s kvinojo in lečo
🌊Tuna Garden s fižolom in čičeriko
🌊Tuna Mexicana s fižolom in koruzo
😍 Katera vam je najbolj všeč?
5 IDEJ ZA MALICO S POGLEDOM NA MORJE
[INOVATIVNO ŽIVILO 2023]💡
Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, med drugimi tudi Ribje solate #Delamaris, ki so 🏅 nagrado prejele v skupini konzerviranih živil. 😎
Pri izboru je izredno pomembna hranilna sestava živil. Javna razglasitev izbora najbolj inovativnih slovenskih živil 2023 je potekala v sredo, 25. januarja 2023 v Ljubljani. 🎤
Legendarna Turistična pašteta s svojo značilno rdečkasto 🍅 barvo navdušuje različne generacije že več kot 40 let. 👪
Generacija milenijalaca za alternativne zalogaje
Kuharji strežejo ribe naravnost iz pločevinke
🐟Delamarisova skuša je lahko na našem krožniku samostojna, saj so več kot stoletje stari recepti 📖 tako dovršeni, da velika izbira različnih vrst skuše z zelenjavo 🍅 predstavlja okusen, popoln, zaključen obrok. 😊