Riba je izvor vita­mi­na D

Riblje delicije s povrćem ili u ulju i riblje paštete omiljen su sastojak u kuhinji za sve obroke u danu, i zbog prepoznatih koristi za naše zdravlje. U više od 140 godina rada Delamaris je stvorio široku paletu inspirativnih okusa ribljih delicija koji aktivnim obiteljima omogućuju raznolikost obroka bez kuhanja.

Prosječni Europljanin godišnje konzumira 25,1 kg ribe ili plodova mora (gotovo 4 kg više nego drugdje u svijetu). Međutim, potrošnja u EU znatno se razlikuje: od 4,8 kg po osobi u Mađarskoj do 55,9 kg u Portugalu. Otkriveno je da u Sloveniji u prosjeku pojedemo tek nešto više od 10 kg ribe po stanovniku godišnje, što je znatno manje od europskog prosjeka.

Najvažniji je prehrambeni izvor vitamina D u uravnoteženoj prehrani upravo riba. Istraživanje je pokazalo da je između studenoga i travnja čak 80 % odraslih osoba imalo manjak vitamina D koji ima važnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela i njegovoj otpornosti (izvor: Prehrana.si, poduprt od Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo i Instituta za prehranu).

Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju da Slovenci u prosjeku unesu oko 3 – 4 mikrograma vitamina D na dan (izvor: Stručno mišljenje o sigurnosti uzimanja dodataka prehrani koji sadržavaju velike količine vitamina D u dnevnoj dozi i premašuju preporučeni dnevni unos NZJZ–a). Za odrasle je preporučena vrijednost vitamina D 5 μg/dan prema preporukama D–A–CH (izloženost suncu) i Uredbi (EU) br. 1169/2011 (EU*). U slučaju potpune odsutnosti endogene tvorbe vitamina D u koži je ta vrijednost veća, i to 20 μg/dan, što se odnosi i na djecu, trudnice i dojilje. Izvor: https://www.prehrana.si/sastojci–zivil/vitamini/vitamin–d

U pojedinim proizvodima Delamaris može se naći i do sedam različitih vrsta povrća, koje je u tradicionalnim proizvodima pripremljeno posebnim postupkom fermentacije. Zbog odabrane kombinacije povrća pojedine riblje delicije s povrćem imaju i veći sadržaj vitamina D.

Analiza proizvoda Delamaris pokazala je da je vrlo bogat izvor vitamina D legendarna Turistička pašteta Delamaris. Turistička pašteta s karakterističnom crvenom bojom mrkve i dodanim umakom od rajčice generacijama je tražena zbog odabranog okusa i kao vječna konstanta doručka prenosi se i na mlade. Omiljena je zbog okusa, a vole je i svi koji si žele vitamin D osigurati putem hrane, jer u njoj ga ima čak 2,7 μg / 100 g proizvoda. Ako tražite bogat izvor vitamina D, a istodobno preferirate jadranske srdele – preporučujemo Sardine Delamaris s limunom koje sadržavaju 2,35 μg / 100 g vitamina D. Za usporedbu možemo uzeti skušu koja je također bogat izvor tog vitamina. File skuše u suncokretovu ulju (bez povrća) na 100 g proizvoda sadržava 1,7 μg vitamina D. Među tradicionalne skuše s povrćem, koje mogu biti izvrstan dodatan obrok uz fizički napor ili za savršeno iskustvo u ukradenom trenutku za sebe preporučujemo Izola Brand 125 g sa sedam vrsta povrća, jer 100 g proizvoda sadržava čak 2,2 μg vitamina D. U Delamarisovoj analizi za sve proizvode uzet je ukupan sadržaj proizvoda, umaka, ulja i povrća.

Je li vam se svidio članak? Podijelite s prijateljima!